DORSZ PIECZONY Z BANANAMI

Sposób przygotowania:

Banana obieramy i kroimy w plasterki. W miseczce mieszamy ze sobą koncentrat pomidorowy, cukier, oliwę i wodę. Następnie dodajemy banana i mieszamy. Cały sos pomidorowy powinie pokryć plasterki banana. Dorsza układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Oprószamy go solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami: estragonem, koperkiem i tymiankiem. Na rybę wykładamy przygotowanego banana. Całość odstawiamy do lodówki na 1 h do schłodzenia. Następnie pieczemy go 30 minut w 180 stopniach.

dorsz-pieczony-z-bananami-268140


KARP W GALARECIE

Sposób przygotowania:

Karpia oczyszczamy i kroimy w dzwonka. W dużym garnku gotujemy osoloną, posłodzoną wodę, wrzucamy włoszczyznę, listki, ziele oraz pieprz gotujemy 10 min, następnie wrzucamy karpia, gotujemy 15 min delikatnie wyjmujemy żeby się nie pokruszył. Przecedzamy wywar, w litrze rozpuszczamy żelatynę, wciskamy sok z cytryny i chłodzimy. Karpia układamy na dużym półmisku i między dzwonka wkładamy plastry cytryny, zalewamy rozpuszczoną żelatyną, wstawiamy do lodówki.
karp-w-galarecie-319751

 DORADA Z GRILLA Z ZIEMNIAKAMI PO INDYJSKU

Sposób przygotowania:

Etap 1

Sprawione dorady, myję, osuszam ręcznikiem papierowym, do środka i na zewnątrz nacieram oliwą oraz posypuję solą i pieprzem, w środek wkładam gałązki kolendry, skrapiam sokiem z cytryny.
Odstawiam na 30 minut aby ryba naszła przyprawami, grilluję na ogniu w kratce do ryb, z każdej strony aż skóra stanie się chrupiąca.Około 15 -20 minut.

Etap 2

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzam.

Etap 3

Wodę zagotowuję w rondelku, dodaję pastę z tamandarynowca, cukier, kmin oraz starty imbir, gotuję, aż uzyskam konsystencję syropu.

Etap 4

Wkładam ugotowane ziemniaki, mieszam, wykładam na talerze, polewam jogurtem naturalnym, posypuję świeżą kolendrą, podaję z grillowaną doradą.
Smacznego!